Hur skapar man en populär blogg?

Nu när jag har hållt på och skrivit i över en månad så har jag funderat lite över hur man får bloggen att bli populär. Det är nog inte det lättaste, och för tillfället är mitt mål bara att få några återkommande besökare som kanske skriver nån kommentar då och då. Jag skulle bli glad bara för det lilla.

Jag har visserligen sett till att jag är med på bloggportaler som bloggar.se, knuff.se, nyligen.se, bloggkartan.se och andra ställen. Men bara att synas där räcker ju inte, det finns ju så otroligt många andra bloggar så det är svårt att göra sig hörd i mängden och det gäller att vara riktigt intressant.

Ett tips som det skrivs om på flera olika ställen är att vara aktiv och kommentera på andras bloggar. Speciellt när man har skrivit om liknande saker och kan länka tillbaka till egna inlägg.

Något jag inte har gjort än, som jag nog verkligen borde göra, är att definiera vad min blogg ska handla om. Just nu handlar den om ett flertal av mina intressen och det är nog för spretigt. Jag har ingen aning om vilken min målgrupp egentligen är, och vilka andra bloggar de kan tänkas läsa. De enda andra bloggar jag läser regelbundet är tre stycken engelskspråkiga screenwriting-bloggar, utöver det läser jag emellanåt några kompisars bloggar också.

Att skriva inlägg regelbundet är ett ganska uppenbart sätt att få läsare och behålla dem. I stort sett alla bloggar jag läser skriver ett inlägg om dagen eller någonstans däromkring i alla fall. Tydligen så kan det även vara sämre att skriva flera korta inlägg om dagen än att skriva mer sällan. Därav mitt val att försöka hålla mig till ett inlägg om dagen på min blogg. Jag tror dock att jag inte kommer kunna hålla igång med det lika länge som vissa andra.

Naturligtvis är det även bra att bloggen är Google-optimerad, så att alla sidor blir indexerade korrekt. Detta sköter dock WordPress åt mig, genom att fixa till snygga SEF-länkar som är lättlästa, samt att det finns metataggar i html-koden som beskriver varje sida och innehåller viktiga nyckelord.

Ytterligare tips är att korslänka till andra inlägg på bloggen. Både genom att ha listor över populäraste inläggen, relaterade inlägg och föra fram viktiga inlägg för bloggen. Samma inlägg föreslår även att skriva inläggsserier, något som jag har funderat på också och kanske ska försöka satsa på. Bara man inte gör det i för stor utsträckning eller enbart för att få fler sidvisningar.

En annan blogg föreslår att åka till något evenemang och live-blogga om vad som händer. Något liknande gjorde jag redan 1996 eller 1997 när jag rapporterade i realtid från ett riksmöte i Sverok. Jag har även skrivit löpande rapporter från ett flertal olika spelkonvent på Rollspel.nu. För tillfället vet jag dock inte om något sådant som skulle passa för den här bloggen. Möjligen att jag skriver lite om jag åker på någon Joomla Day eller liknande, men det vet jag inte när nästa blir av här i Sverige.

Det är förstås också ganska viktigt att skriva bra texter. Rubrikerna ska vara väldefinierade, texten strukturerad i paragrafer och inläggen kategoribestämda. Dessa saker kanske kan tyckas uppenbara, men det skadar nog inte att påpeka det. Att ha en speciell och väldefinierad nisch att skriva om är också en fördel, och har man en egen röst så är det också bra.

Egentligen borde jag ha fler bilder i mina blogginlägg men det blir det sällan. Dels tar det tid att leta upp bra och passande bilder och dels har jag svårt för att sno bilder från internet. Dessutom är det inte ofta jag skriver om något som det finns några naturliga bilder att ta med, förutom när det gäller TV-serier förstås.

Mikael på Webmastern tipsar om att man ska skriva på helgerna också, då inte lika många andra uppdaterar sina bloggar då. Han föreslår även att man ska skriva tidlösa inlägg, som är intressanta även långt i framtiden. Att vara först med en nyhet är förstås också bra, men det är väldigt mycket svårare då det finns så många snabba nyhetssiter där ute.

En nyttig sak kan också vara att ta reda på vad som gör att folk inte läser ens blogg. Att klaga på att man har för lite läsare är tydligen inte bra, så jag borde gå tillbaka och redigera första stycket i det här inlägget. Men det orkar jag inte.

Internetworld har en artikel om hur man skapar en populär blogg som innehåller en del praktiska tips. Det föreslås bland annat att man ska skriva ett längre, extra intressant inlägg och informera andra bloggar om detta. Att fråga andra bloggare om att länka är förstås också något man bör göra, men att man ska informera medier också är kanske inte lika uppenbart. Det kanske funkar, vem vet?

Att återpublicera gamla inlägg när man väl har fått upp en läsarskara är också någonting att tänka på. För mig är det dock tyvärr långt kvar tills dess, men det är nog ett ganska bra sätt. Ken Levine som jag läser dagligen gör det emellanåt och det verkar fungera bra. Jag har visserligen läst hela hans arkiv, det är grymt bra, men många andra har säkert inte gjort det och i och med att han skriver ett inlägg om dagen blir det mycket att läsa ikapp.

En tydligt upplagd lista på 26 olika tips har Håkan Gustavsson samlat ihop på sin blogg Nobel Prize Winner. De flesta är samma som ovan, men det skadar inte att läsa dem igen. Dessutom är det ju en punktlista som är enkel att följa och pricka av.

Skulle gärna vilja få reda på fler tips, både direkta tips om saker jag kan göra med bloggen såväl som länkar till bloggar eller webbplatser som skriver om detta. Hur gör ni för att få fler besökare? Har ni ett genomtänkt tema med er blogg?

Andra bloggar om: , , , , ,


Om detta inlägg